Alergia na drożdże

Ludzie u których występuje alergia nie mają łatwego życia. W pierwszej kolejności muszą oni zmagać się z negatywnymi skutkami uczulenia w postaci kataru, kaszlu, piekących oczu oraz problemów z oddychaniem. Bardzo wiedzieć, że niektóre alergie nie są wcale oczywiste i trudno jest je rozpoznać. Jedną z problematycznych dolegliwości jest alergia na drożdże, gdyż nie tak łatwo na nią wpaść.

Jak objawia się nietolerancja na drożdże?

Alergia na drożdże na pewno nie znajduje się na liście najbardziej popularnych, jednakże nie oznacza to wcale, że nie wpływa negatywnie na życie wielu osób. Warto mieć na uwadze, że można wskazać dwa rodzaje drożdży, które uczulają. Pierwsze z nich znane są pod nazwą drożdży piekarskich, a drugie to drożdże piwowarskie. W dzisiejszych czasach nie istnieją większe problemy z wykryciem alergii pokarmowych, gdyż używa się do tego specjalnych testów. Dzięki nim w bardzo krótkim czasie otrzymuje się odpowiedź na dręczące pytanie – co jest alergenem.

Kiedy alergia na drożdże zostanie potwierdzona konieczne jest zrezygnowanie z pieczywa, gdy w jego produkcji skorzystano z alergenu. Nie oznacza to wcale, że alergik musi całkowicie zrezygnować z pieczywa, gdyż klasyczne chrupiące chleby powstają w oparciu o zakwas chlebowy. Ciasta, drożdżówki oraz inne wypieki oferowane przez piekarnie mogą stanowić już większy problem.

Z kolei w przypadku alergii na drożdże piwowarskie konieczne jest zrezygnowanie ze spożywania piwa. Piwo wypijane w małych ilościach doskonale gasi pragnienie oraz nie powoduje żadnych skutków ubocznych, jednakże kiedy pije się go regularnie wiąże się to z szeregiem negatywnych zjawisk. Właśnie dlatego nie tylko ze względu na alergię, ale również własne zdrowie należy z niego zrezygnować.

Aby rozpoznać uczulenie należy wiedzieć w jaki sposób objawia się omawiana alergia. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o problemach o charakterze gastrycznym, a następnie pojawiają się również dokuczliwe migreny. Innym skutkiem ubocznym są bolące stawy oraz problemy skórne, które nie występowały wcześniej. Są też inne objawy, jednakże nie zdarzają się tak często jak wymienione powyżej przypadki.

Warto mieć na uwadze, że po wykonaniu testów na alergię na drożdże można otrzymać różnorodne wyniki. Pierwszy z nich to słaba reakcja bądź jej brak, czyli w takiej sytuacji można bez żadnych przeszkód w dalszej kolejności spożywać drożdże. Sytuacja jest nieco inna, kiedy alergia jest umiarkowana, gdyż w takim przypadku konieczne jest zredukowanie produktów zawierających drożdże. Kiedy chodzi o bardzo silną reakcję należy bezwzględnie zrezygnować z diety z udziałem drożdży.

Author: Wolna od alergii

Share This Post On
56 views http://www.alergia-zdrowie-co-i-jak.pl/wp-admin/themes.php?page=core_functions.php#wrap-general